pondělí 25. května 2015

Obal na foťák z filcu

Filc neboli plsť je v posledních letech čím dál oblíbenějším materiálem. Šijí se z něj tašky, obaly, kapsičky, používá se na tvorbu módních i dekoračních doplňků a nevím čeho všeho ještě. Jistě taky ještě máte v paměti, jak jsem z něj já sama vyráběla náhrdelník (zas tolik příspěvků tu totiž není, že jo). Tentokrát jsem ho však využila o poznání praktičtěji a ušila si pouzdro na foťák.


Inspirace z Pinterestu, postup dost podobný jako u koženého tužkovníku, jen tentokrát přibyly i boční strany.

Na výrobu pouzdra je potřeba:

– arch silnějšího filcu (formát A3, tloušťka alespoň 3 mm)

– lněná nit

– klobouková guma

nůžky

Podle velikosti foťáku si odměříme potřebné množství filcu – jeden velký obdélník, který bude tvořit samotné pouzdro s klopou a měl by tedy být o kousíček širší a zhruba třikrát delší než foťák samotný + dva menší obdélníčky na boční strany. Není potřeba žádné přesné měření, stačí filc kolem foťáku jeden a půlkrát obtočit a ustřihnout, boky od oka obkreslit a je vystaráno. 
K velkému obdelníku postupně přišijeme jednu i druhou bočnici (v rozích je to trochu opruz, je potřeba dát si pozor, aby se filc nerozjížděl) – já jsem použila jednoduchý steh tam i zpět – a obrátíme lícem vzhůru. Kdo chce, může nechat pouzdro s přiznanými švy rubem nahoru. Nakonec do klopy uděláme nůžkami menší dírku, kterou protáhneme gumičku, z té vytvoříme očko a z obou stran klopy ji zauzlujeme, aby se nevyvlékla.
 

Tip: Pokud se obáváte, že se guma bude vytrhávat, zpevněte otvor prošitím nebo kovovou průchodkou.

A teď hurá na výlet!

2 komentáře: