středa 23. července 2014

Domácí repelent

Zítra, jako každé léto už osmým rokem, se odjížím na pár dní rekreovat na vodu, tentokrát to vyhrála Sázava. K vodě patří všechny možné radosti i starosti, jednou z těch starostí jsou i komáři. Kdyby mě minulý víkend při sbírání borůvek málem nesežrali, na repelent si (jako celých těch osm let) ani nevzpomenu. Leč vybavily se mi při té příležitosti všechny předchozí ročníky na všech možných řekách a uznala jsem, že nějaká věcička na odpuzování vší té lezoucí, létající, bzučící a kousající havěti se bude hodit. Proto jsem nastartovala strýčka Googla a začala pátrat po nějaké přírodnější a taky lacinější alternativě. Chápu, že za repelent asi není potřeba dávat žádnou velkou pálku, ale mě na nákupy tadytěch praktických věcí zkrátka neužije (když jsem musela před čtrnácti dny dát sto padesát korun za opalovací krém, málem mi to zlomilo srdce vždyť jsem si za to mohla koupit nový pruhovaný triko!).

 

Na výrobu repelentu je potřeba:

100 ml převařené vody

50 kapek levandulového éterického oleje

– 50 kapek citronellového éterického oleje

– 2 lžíce Alpy, alkoholu nebo čistého lihu

+ lahvička s mechanickým rozprašovačem
  
Převařenou a vychladlou vodu nalijeme do lahvičky, přidáme Alpu, éterické oleje (jejich poměr lze upravit podle čichových buněk jednotlivých uživatelů, mně to takhle 50 : 50 celkem vyhovuje) a zašroubujeme. 
Protřepat, nemíchat, nastříkat.

 

Kromě toho, že se (snad!) zbavím protivného zájmu komárů a hovad, budu ještě krásně vonět a díky levanduli budu zajisté i extrémně vyklidněná. A tak to má být.

Tak ahój!


6 komentářů:

  1. Vypadá skvěle, líbí se mi, že bude voňavý. Nemám ráda smrad repelentu, to odpudí i lidi :D. Tak ať hmyzáci nehryžou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlásím, že jsem přežila a že počet štípanců se v porovnání s pobytem v přírodě bez repelentu rapidně snížil, takže to asi fakt funguje! :)

      Vymazat
  2. Podľa možnosti ho vyskúšam.

    OdpovědětVymazat
  3. Zbytečně složité stačí alpa a hřebíček nechat vyluhovat používám několik let akorát ani moucha neotravuji🤣

    OdpovědětVymazat
  4. A když to nemáte? Jako děti jsme natrhaly třeba jitrocel nebo mátu,listy ořechů,ale ty trochu barvily a potiraly si tělo pomačkanymi lístky.Take repelent a na počkání.

    OdpovědětVymazat