středa 10. září 2014

Makové muffiny s rybízem

Uff, tak léto pomalu končí.Sázavu jsme sjeli, festivaly jsme protančili a prozpívali, na chalupě jsme si odpočinuli, houby jsme nasbírali, na svatbě jsme se poveselili. A teď už zase hlavně práce a za chvíli i škola. Nu, aspoň bude víc času na blog, který jsem teď zanedbávala ještě víc než před prázdninami.
Na rozjezd jsem vyhrabala jeden letní recept na muffiny, kterými jsem několikrát nakrmila rodinu i kamarády, a zklikvidovala díky nim část rybízu, kterého letos byla zase hromada.


Na 16 velkých muffinů (nebo na dortovou formu; na 12 klasických by mohla stačit poloviční dávka):

2 hrnky hladké celozrnné mouky
1 hrnek máku
3/4 hrnku třtinového cukru
– 1 lžička prášku do pečiva
– 1 lžička jedlé sody
1 jogurt (150 ml), případně ještě trochu mléka na rozředění
1/2 hrnku oleje
2 vejce
asi 400500 g rybízu nebo jiného ovoce
 
V jedné míse smícháme všechny suché ingredience kromě máku. Ve druhé míse vyšleháme olej s vejci a jogurtem. Přidáme suchou směs, mák a umícháme hladké těsto, kterým pak plníme jednotlivé košíčky.
Pečeme při 180 °C asi 20 minut.


Protože moje forma na muffiny odešla do věčných lovišť (a forma se mi nechtěla vymazávat), vzala jsem zavděk nízkými širokými košíčky z IKEA. V nich se, ač jsem je dávala po dvou, bohužel těsto moc dobře neudrželo, proto z toho nakonec vznikly trochu zprzněný placko-muffiny, na chuti jim to ale naštěstí neubralo.

Dobrou chuť!

1 komentář:

  1. Vypadají skvěle, jak jsou takové šišoidní :D! Díky za recept :).

    OdpovědětVymazat