neděle 6. srpna 2017

Látkové pytlíky a sáčky ze záclon

I mě před nějakou dobou zasáhl boom zvaný "zero waste". Produkování odpadu zatím zvládám redukovat jen minimálně, ale snažím se o věcech alespoň víc přemýšlet. Nicméně chvíli nás čeká velké stěhování, což je velká motivace víc se do celé problematiky ponořit. Už někdy na jaře jsem ale sedla ke stroji a ušila si první várku opakovaně použitelných sáčků. 



Pytlíčky mám hned ve dvou variantách - jedny ze starých záclon, druhé látkové. Na ty jsem zužitkovala košile ze sekáče a zbytky látek, co jsem měla doma na trénování šití. Sáčky si můžete ušít v mnoha různých velikostech podle toho, kolik materiálu máte (bledě modrý sáček je například z rukávu :)).

Na výrobu potřebujete:

 nepružnou látku nebo záclonovinu 

 stužku nebo šňůrku

+ šicí stroj, jehly, špendlíky, nitě, spínací špendlík a další základní vybavení

Z látky si vystřihněte obdélník potřebné velikosti a přehněte ho napůl rubem nahoru (jestli nemáte dostatečně velký kus látky, připravte si dva stejně velké obdélníky, které k sobě budete přišívat). 
Hned v dalším kroku je potřeba rozhodnout se, jak se bude sáček zavírat. Pokud chcete mít na vršku tunýlek, látku po stranách (příp. i na spodku) sešpendlete, sešijte a okraje začistěte. Vrchní stranu po celé délce nadvakrát přehněte, aby vám vznikl tunýlek o šířce cca 1 cm, a přišijte téměř po celém obvodu, nechte jen cca 2-3 cm velký otvor, kterým následně importujete šňůrku pomocí sichrhajsky. Pak už stačí jen svázat konce šňůrky dohromady a je hotovo.

             
Chcete-li pytlík na zavazování, vložte mezi látky navíc přeložený kus stuhy (při šití tedy nebude vidět, to abyste ji pak měli z vnější strany sáčku a ne uvnitř), další postup je pak stejný, jen při začišťování horního okraje stačí látku přehnout zhruba na půl centimetru.



Sáčky s tunýlkem se hodí na zeleninu nebo pečivo, ale využijete je například i při cestování, kdy do nich schováte ponožky, spodní prádlo a další drobnosti. Pytlíky se stuhou jsou zase skvělé na nákup drobnějších surovin - oříšků, sušeného ovoce, rýže nebo luštěnin.

Tak s chutí do toho!

2 komentáře: