úterý 15. srpna 2017

Nakládaná pečená rajčata

Když jsem minulý týden dostala od mamky plnou tašku čerstvých rajčat ze zahrádky, hned jsem věděla, co s nimi udělám. Každoročně mě pečenýma rajčatama naloženýma v oleji zásobuje babička, vždycky jsem je ale chtěla zkusit vyrobit i sama. A tak nastala má chvíle.



Na nakládaná rajčata stačí doma mít:

– rajčata (na jednu skleničku o objemu 500 ml asi 1 kg)

– česnek

– čerstvý tymián

– dobrý olej

– sůl

+ čisté, vyvařené skleničky

Rajčata omyjeme, přepůlíme, vyskládáme na plech a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 4045 minut. Když vychladnou, posolíme je a vždy jednu půlku poklademe tymiánem a trochou rozmačkaného česneku. Půlky složíme k sobě a takto připravená rajčata naskládáme do skleniček a zalijeme olejem, můžeme přidat i zbytek česneku a tymiánu. Uchováváme v lednici.


Nakládaná rajčata se dají přidat do těstovin nebo třeba do kuskusu, úplně nejlepší jsou ale jen tak, na krajíci dobrýho chleba s žervé nebo lučinou. To je pak opravdový blaho.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat