Když jsem minulý týden dostala od mamky plnou tašku čerstvých rajčat ze zahrádky, hned jsem věděla, co s nimi udělám. Každoročně mě pečenýma rajčatama naloženýma v oleji zásobuje babička, vždycky jsem je ale chtěla zkusit vyrobit i sama. A tak nastala má chvíle.
Na nakládaná rajčata stačí doma mít:
– rajčata (na jednu skleničku o objemu 500 ml asi 1 kg)
– česnek
– čerstvý tymián
– dobrý olej
– sůl
+ čisté, vyvařené skleničky
Rajčata omyjeme, přepůlíme, vyskládáme na plech a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 40–45 minut. Když vychladnou, posolíme je a vždy jednu půlku poklademe tymiánem a trochou rozmačkaného česneku. Půlky složíme k sobě a takto připravená rajčata naskládáme do skleniček a zalijeme olejem, můžeme přidat i zbytek česneku a tymiánu. Uchováváme v lednici.
Nakládaná rajčata se dají přidat do těstovin nebo třeba do kuskusu, úplně nejlepší jsou ale jen tak, na krajíci dobrýho chleba s žervé nebo lučinou. To je pak opravdový blaho.
Dobrou chuť!
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat