středa 6. dubna 2016

Bramborové noky s medvědím česnekem

Zima je snad nadobro pryč a začíná moje oblíbené období období medvědího česneku. Loni jsem pikantní zelené lístky využila hlavně na pesto, letos je přidávám, kam to jde. A třeba do bramborových noků pasuje medvědí česnek dokonale! 


Na čtyři přílohové nebo dvě „regulérní“ porce je potřeba:

 500 g brambor

 půl svazku medvědího česneku

 1 vejce

 4 lžíce másla

 100 g hladké mouky

 sůl

 pepř

 muškátový oříšek

+ hladkou mouku na obalování a máslo nebo olej na opékání

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout. Nastrouháme je na jemném struhadle, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a promícháme. Postupně přidáváme mouku (množství je spíše orientační, záleží na typu a stáří brambor), dokud nezískáme pružné těsto – nemělo by se lepit ke stěnám misky. 
Z těsta tvarujeme menší nočky, které zlehka obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo nebo olej a noky opékáme po obou stranách dozlatova. 
Podáváme zlehka polité rozpuštěným máslem a posypané parmazánem nebo podobným sýrem.


Tip: Noky můžeme podávat také jako originální přílohu k masu nebo omáčkám.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat