Zima je snad nadobro pryč a začíná moje oblíbené období – období medvědího česneku. Loni jsem pikantní zelené lístky využila hlavně na pesto, letos je přidávám, kam to jde. A třeba do bramborových noků pasuje medvědí česnek dokonale!
Na čtyři přílohové nebo dvě „regulérní“ porce je potřeba:
– 500 g brambor
– půl svazku medvědího česneku
– 1 vejce
– 4 lžíce másla
– 100 g hladké mouky
– sůl
– pepř
– muškátový oříšek
+ hladkou mouku na obalování a máslo nebo olej na opékání
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout.
Nastrouháme je na jemném struhadle, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a
promícháme. Postupně přidáváme mouku (množství je spíše orientační, záleží na
typu a stáří brambor), dokud nezískáme pružné těsto – nemělo by se lepit ke
stěnám misky.
Z těsta tvarujeme menší nočky, které zlehka obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo nebo olej a noky opékáme po obou
stranách dozlatova.
Podáváme zlehka polité rozpuštěným máslem a posypané
parmazánem nebo podobným sýrem.

Tip: Noky můžeme podávat také jako originální přílohu k masu nebo omáčkám.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat