sobota 18. dubna 2015

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek získává v posledních letech na popularitě stejně jako rebarbora nebo červená řepa. Ještě aby ne, je jednou z prvních rostlinek, které s příchodem jara vystrčí lístky ze země.
Právě teď je sezóna medvědího česneku v plném proudu a dá se na něj narazit na každém kroku. V přírodě se mu daří hlavně v listnatých lesích, na zahrádkách pod ovocnými stromy nebo v parcích s půdou bohatou na živiny. Kdo nemá čas nebo možnost vydat se na lov do terénu, může se po něm mrknout na farmářských trzích. Já kupuju tlusté svazky medvědího česneku za tři pětky v holešovické tržnici.

Medvědí česnek chutná báječně samotný, nakrájený na čerstvém chlebu s máslem nebo s žervé. Taky si z něj můžete vyrobit bylinkové máslo podle Markéty nebo třeba ultimátní extrazelenou jarní polévku podle Daniely. A nebo pesto podle mě.


Na pesto je potřeba: 

svazek medvědího česneku (asi tři velké hrsti)

– 100–150 ml olivového oleje

– 100 g parmazánu nebo sýru Gran Moravia

– sůl

– pepř

dle libosti vlašké ořechy, piniové ořechy, pistácie, slunečnicová semínka

Medvědí česnek propláchneme a přebereme. Listy i se stonky nahrubo nakrájíme a pomocí mixéru rozsekáme. Přidáme část oleje a sýra a dál mixujeme. 
Postupně přidáváme zbytek oleje a sýra, dokud pesto nezíská tu správnou konzistenci. Ochutíme solí a pepřem.

Pokud budeme pesto používat hned, přimícháme i hrst nasekaných ořechů nebo semínek. Budeme-li pesto skladovat delší dobu přidáme je vždy až těsně před podáváním. Rozemleté ořechy i semínka mají tendenci rychle žluknout a pesto proto vydrží déle čerstvé bez nich.

 

Pesto se báječně hodí do těstovin, burgerů nebo jen tak na opečenou bagetu. Já jsem zbytek, který se mi nevešel do sklenic, naládovala do nakládaných hermelínů. Pokud tenhle experiment dopadne dobře, určitě se dočkáte receptu.

Tip: Pokud by bylo pesto moc ostré, lze ho "naředit" nějakým dalším zeleným lupením – bazalkou, petrželí nebo špenátem.

Dobrou chuť!  

4 komentáře:

  1. sestrin priateľ ho teraz stále k nám nosí z ich záhrady! a jeme ho aj surový :)
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
  2. Jj, taky jsem si ho krájela jen na chleba s máslem a byla to dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to luxusně, musím konečně ten medvědí česnek vyzkoušet. Jak chutná ve srovnání s normálním česnekem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, chutná dost podobně, hlavně intenzivně česnekově voní, ale jeho největší výhoda oproti klasickýmu česneku je v tom, že po konzumaci už není cítit :)

      Vymazat