neděle 15. března 2015

Muffiny na tři způsoby

O víkendu se v Praze konala Žižkovská noc, což byla další příležitost, proč si pozvat mimopražské kamarády, popít a užít si trochu zábavy. Pro mě zábava začala už odpoledne, ještě před nástupem první kapely, mohla jsem totiž přichystat pohoštění. V tomhle případě to znamenalo jen upéct něco na snídani, dala jsem si proto záležet a upekla rovnou tři várky muffinů – mrkvové, borůvkové a banánové.


Základní těsto je u všech tří variant stejné. V původním receptu je množství všech ingrediencí dvojnásobné, muffiny jsou pak obrovské a jeden zasytí na hodně dlouho. Protože jsem pekla víc druhů, dělala jsem každý jen z poloviční dávky, aby mohli všichni ochutnat všechno.

Na jeden plech (12 menších muffinů) tedy stačí mít:

– 1 a 1/2 hrnku hladké mouky (dávám 1 hrnek celoznné a 1/2 hrnku bílé)
– 1/2 hrnku cukru
– 2 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
– 1/2 hrnku podmáslí, kefíru nebo mléka
– 1/4 hrnku oleje
– 1 vejce

Základní recept je primitivní. V jedné míse si smícháme suché ingredience a ve druhé mokré. Suchou směs pak přesypeme do mísy s mokrými surovinami a lehce promícháme (důležité je těsto nepřemíchat, jinak budou muffiny po upečení tuhé). Vzniklé těsto mělo by být hustší a lepivé – plníme do košíčků a pečeme 15-20 minut na 180 °C. Obměňovat je můžeme podle libosti. Podle toho, jaké bonusové ingredience zvolíme, těsto buď ještě zahustíme trochou mouky nebo rozředíme vybranou tekutinou.

Mrkvové s citronovou polevou
Do mokré směsi přidáme dvě najemno nastrouhané mrkve a hrst slunečnicových semínek nebo ořechů. Citronovou polevu umícháme ze dvou lžic citronové šťávy a 100 g moučkového cukru, který postupně přisypáváme a zašleháváme do šťávy.

Tip: Polevu lze vyšlehat i ručním mixérem, zapněte je ale na nejnižší obrátky a teprve po chvíli zvyšte rychlost, ať nemáte polevu všude po kuchyni (nebo v notebooku jako já, o tom ale zase někdy příště).

Borůvkovo-kakaové s čokoládovou polevou
Do mokré směsi přidáme hrnek borůvek, do suché dvě polévkové lžíce kakaa. V tomto případě bude potřeba přidat o něco více tekutiny (pro někoho možná i trochu cukru). Na polevu stačí rozpustit cca 80 g hořké čokolády se lžící másla.

Tip: Pokud použijete borůvky mražené, vyndejte je z mrazáku včas, ať stihnou povolit, jinak těsto zbytečně ochladí a muffiny se pak pečou déle.

Banánové s čokoládou
Do mokré směsi přidáme dva středně velké, hodně vyzrálé banány a čokoládu nasekanou na kousky. 

Tip: Pokud doma zrovna nemáte tabulku oblíbené čokolády, můžete ztrestat a do těsta nalámat figurky, které vám doma zbyly ještě od Vánoc (nebo které se vám doma nahromadí za pár týdnů o Velikonocích).


A ještě rada na závěr: Nepřipravujte velké množství těsta naráz, umíchejte vždy jen jednu várku, naplňte formu, šoupněte muffiny do trouby a proces opakujte. Já mám dva stejně velké hrnky, jedním měřím suché ingredience, jedním mokré, během pečení tak jen opláchnu mísu od těsta a hned můžu začít znovu od začátku. Připravím si obě směsi a ty smíchám až po vytažení předchozí várky z trouby, tedy těsně před plněním košíčků. Když je druhá várka v troubě, stačí opět jen umýt misku od těsta, připravit si suchou a mokrou směs...a takhle se dá pokračovat až do zblbnutí.

Dobrou chuť!

4 komentáře:

  1. mňam! dala bych si všechny a hned :) akorát ty mrkvové bez citrónové polevy, tu nemám moc ráda..
    a tohle hrnkové těsto jsem se naučila od mamky když jsem byla malá a peču z něho skoro všechno - muffiny, perník, bublaninu, ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě na citronový polevě ujíždím odmala, jen se jí většinou vyhýbám, protože...je to prostě jen hromada cukru :D
      A hrnkový recepty jsou nejlepší!

      Vymazat