Paštikám jsem nikdy nijak extra neholdovala (ani v dobách, kdy jsem ještě nečetla složení potravin, natož teď), když na ni ale jednou za čas dostanu chuť, dělám právě tuhle, z krůtích jater s tymiánem.
Hodí se nejen na mejdany nebo jen tak k vínu, může z ní být i super dárek pro všechny požitkáře ve vašem okolí.
Co je na ni potřeba:
– 500 g krůtích jater
– 3 lžíce balzamikového octa
– 1 cibule
– 3 stroužky česneku
– 2 lžíce kaparů
– 2 dcl bílého vína
– smetana na vaření
– sůl
– pepř
– tymián
– olej
– máslo
Játra očistíme, nakrájíme na větší kousky a na chvíli naložíme do balzamika. Mezitím si na lžíci oleje zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek, kapary a játra a zprudka orestujeme, aby se játra zatáhla a nevytekla z nich šťáva. Když trochu zhnědnou, přilijeme víno a necháme na středním plameni dusit, zabere to cca 10 minut, než se víno vypaří.
Celou směs necháme trochu zchladnout a pak dohladka rozmixujeme. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem podle libosti. Pro zjemnění lze přidat trochu smetany.
Hotovou paštiku přendáme do sklenic, zalijeme tenkou vrstvou másla a necháme úplně vychladnout (pokud budeme konzumovat hned, můžeme krok s máslem přeskočit).

Dobrou chuť!
Díky za recept! Taky se chystáme na výrobu :).
OdpovědětVymazatJen s chutí do toho! Poměr cena/výkon je naprosto boží :)
Vymazat