středa 18. března 2015

Játrová paštika s tymiánem

Paštikám jsem nikdy nijak extra neholdovala (ani v dobách, kdy jsem ještě nečetla složení potravin, natož teď), když na ni ale jednou za čas dostanu chuť, dělám právě tuhle, z krůtích jater s tymiánem.
Hodí se nejen na mejdany nebo jen tak k vínu, může z ní být i super dárek pro všechny požitkáře ve vašem okolí.


Co je na ni potřeba:

– 500 g krůtích jater

– 3 lžíce balzamikového octa 

– 1 cibule

– 3 stroužky česneku

– 2 lžíce kaparů

– 2 dcl bílého vína

– smetana na vaření

– sůl

– pepř

tymián

– olej 

máslo

Játra očistíme, nakrájíme na větší kousky a na chvíli naložíme do balzamika. Mezitím si na lžíci oleje zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek, kapary a játra a zprudka orestujeme, aby se játra zatáhla a nevytekla z nich šťáva. Když trochu zhnědnou, přilijeme víno a necháme na středním plameni dusit, zabere to cca 10 minut, než se víno vypaří.
Celou směs necháme trochu zchladnout a pak dohladka rozmixujeme. Ochutíme solí, pepřem a tymiánem podle libosti. Pro zjemnění lze přidat trochu smetany.
Hotovou paštiku přendáme do sklenic, zalijeme tenkou vrstvou másla a necháme úplně vychladnout (pokud budeme konzumovat hned, můžeme krok s máslem přeskočit). 

 

Dobrou chuť!
 

2 komentáře:

  1. Díky za recept! Taky se chystáme na výrobu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen s chutí do toho! Poměr cena/výkon je naprosto boží :)

      Vymazat