neděle 20. dubna 2014

DIY čalouněné čelo postele

Výrobu tohohle čela jsem plánovala více než rok. Stejně tak jako pořídit si postel z palet. Až teď, v novém bytě, se obé zadařilo. Dlouhou dobu jsem přemítala, jakou techniku při výrobě vůbec zvolit. Potáhnout látkou? Pomalovat? Polepit tapetou, obrázkama, oblíbenýma úryvkama z knih? Nakonec zvítězila první varianta, tedy potahování.

Potahování není žádná věda, stačí k tomu několik málo věcí:

 OSB deska

 molitan

 vatelín

 pevnější látka

+ sponkovačka a lámací nůž

Když byl problém číslo jedna vyřešen, nastal problém číslo dvě - JAKOU látku ksakru vybrat? Jednobarevnou ne, to by byla nuda, s výrazným vzorem radši taky ne, aby výsledný výtvor svou nápadností nepřebil zbytek pokoje. Poměrně dlouhou chvíli jsem koketovala s myšlenkou pořídit si látku s motivem dřeva, nicméně ve finále zvítězila klasika nad klasiky, černobílé proužky. A byla to podle mě dobrá volba, i když z nich jdou občas oči šejdrem.


Pokud se vám povede vybrat látku, máte to nejtěžší za sebou.
Dalším krokem je opatření nějakého pevného podkladu. Já k tomuto účelu pořídila dřevotřískovou desku, kterou mi přímo v obchodě zařízli na požadované rozměry, tj. 160 x 100 cm. Čelo je tak jen za matrací, ne po celé délce palet. Místo dřevotřísky můžete zvolit i jiný materiál, deska z masivu nebo z překližky by fungovala asi taky dobře, nicméně za sebe ji můžu doporučit, je poměrně lehká, levná a sponky do ní zajíždějí jedna radost.
Na řadu přichází molitan. K tomu posloužila obyčejná stará matrace, která nám ležela nevyužitá ve sklepě, chuděra. Co se tloušťky týče, záleží na osobních preferencích, kdo si chce pohovět, může si pořídit silnější, (náš sklepní nalezenec je silný 5 cm a je to paráda), kdo si čelo pořizuje spíš z praktických důvodů (jako ochranu zdi proti odírání nebo jako tepelnou izolaci), vystačí si i s molitanem o síle 1-2 cm.
Vatelín se dá sehnat v každé galanterii či prodejně látek. Stačí slabší, slouží jen jako zpevňující vrstva pod látku.

Tak hurá na to!

Není-li molitan přesně zařízlý z obchodu, nastal okamžik, kdy je třeba tuto operaci provést. Pomocí lámacího nožíku to jde samo, stačí molitan položit na desku, zhruba odměřit požadovaný rozměr a říznout (bacha na podlahu!). Nějaký menší nedostatek se v pohodě po dalšími vrstvami ztratí.

Teď už to půjde ráz na ráz. Na zem rozložíme vatelín, na něj molitan a navrch desku. Vatelín by měl dostatečně přesahovat, aby se dal zahnout. Na šířku 160 cm stačily dva metry (šířka je standardní kolem 150 cm).


Pro sichr jsem vatelín přilepila nepatrným množstvím Herkulesu, aby se s ním líp manipulovalo.


Pod připravený polotovar rozprostřeme látku a srovnáme ji tak, aby byly proužky hezky rovně. A na řadu přichází zábavná práce se sponkovačkou. Jako první přichytíme střed jedné z delších stran, látku pořádně vypneme a přichytíme střed protější strany. Potom přisponkujeme středy boků. Následně přisponkujeme zbytek látky, nezapomínáme ji pořád vytahovat, aby byla hezky napnutá.




Rohy se mi věru nepovedly moc úhledně, na funkci to naštěstí nemá vliv. Taky jsem úplně neodhadla množství látky a koupila jí jen necelé dva metry, neb jsem původně počítala se slabším molitanem, naštěstí to i tak vyšlo a vše drží na svém místě. Šířka 150 cm byla, stejně jako u vatelínu, dostačující.

Tip: Pokud si vyberete látku bez vzoru, nebo se vzorem, u kterého nebude vadit, že nebude případně úplně rovně, můžete pod všechno rozložit látku už na začátku, přeskočit krok s lepením a hned sponkovat.

No, a je hotovo! I s focením mi výroba čela zabrala asi tři čtvrtě hodiny.

 
 

Ještě mě tu čekají čtyři židle s čalouněnými sedáky, které snad taky co nejdřív dočkají nových kabátků. Ale o tom (a tom, jak jsme s milým cestovali s židlema přes půl Prahy) zase někdy příště.

Tak čalounění zdar!

úterý 15. dubna 2014

Slaný závin z listového těsta s mangoldem, kuřecím masem, feta sýrem a ořechy

Ležím v posteli po náročném školně-pracovním dni, místo načítání na semináře uklízím binec v počítači a prohlížím si při tom fotky z dob méně či více dávných. Proto dneska vytáhnu z archivu jeden z mých oblíbených receptů (navíc je to jeden z mála, ke kterým jsem našla fotku, já totiž příspěvky bez fotek nerada). Mangold u babičky na zahrádce roste skoro jako plevel, takže ke konci léta máme všude, kromě kýblů ostružin, hromady tohohle zeleného lupení se sytě růžovými řapíky.

Mangold se botanicky řadí do čeledi merlíkovitých (a je tak příbuzný třeba s řepou; co se člověk díky blogu nedozví!) a původnem pochází z Egypta. Na pěstování je dost nenáročný, stačí mu výživná půda, závětří a občasná zálivka. Obsahuje vysoké množství vitaminu C (cca 40 mg na 100 g), dále vitaminy A, B a kyselinu listovou. Je v něm také velké množství draslíku a vápníku, sodík, fosfor, železo, měď, a zinek (díky, strýčku Google).
Nuže, dost bylo řečnění, jde se vařit.

Na dva štrůdly budete potřebovat:

 balíček (500 g) listového těsta

 400 g mangoldu

 200 g kuřecího masa

 100 g fety

 hrst vlašských ořechů

 2-3 stroužky česneku

 vajíčko na potření

 sezamové semínko na posypání

 sůl, pepř, máslo, olej

Upřímně řečeno, většinu věcí vždycky dávám od oka, tohle je spíš pro představu, jaké poměry mezi surovinami mají zhruba být.

Jako první přijdou na řadu ořechy. Ty rychle, aby nezhořkly, opražíme na pánvičce, a poté nahrubo nasekáme.
Posléze na stejné pánvičce na trošce oleje orestujeme osolené a opepřené maso nakrájené na malé kousky.
Česnek nasekáme nadrobno, mangold důkladně omyjeme, osušíme, vykrájíme z něj tuhé řapíky a listy natrháme/nakrájíme na menší kousky. Na pánvičce, o které již byla dvakrát řeč (aby se nezaprasilo tolik nádobí), na kousku másla s troškou oleje opékáme česnek, po chvíli přidáme mangold, osolíme a opepříme. Mangold se spaří a dost zmenší svůj objem. Hotový bude za 5-7 minut.
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu část vyválíme na cca 3 mm tenký plát. Poklademe polovinou všech připravených ingrediencí (mangold, kuře, ořechy, rozdrobený sýr), zarolujeme a dobře upěchujeme konce. Přesuneme na plech a opakujeme postup s druhou polovinou.
Obě nohavice (nebo oba rukávy? Z tadytěch pojmů jsem vždycky zmatená) potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem.
Pečeme na 180 °C zhruba 20-25 minut, dokud štrůdly na povrchu nezezlátnou.
Pokusíme se vydržet a necháme je alespoň trochu vychladnout, náplň se "zatáhne" a nebude vypadávat.

Podáváme v dobré společnosti se sklenkou vychlazeného bílého vína.

A na konec pár Babicovských tipů:
- když nemáte mangold, dejte tam špenát
- když nejíte maso, dejte místo něj třeba houby
- když nefandíte štrůdlu, udělejte plněné taštičky

Dobrou chuť!

úterý 8. dubna 2014

Celozrnné sušenky s čokoládou a semínky


Recept na tyhle sušenky patří k mým vůbec nejoblíbenějším. Našla jsem ho před několika lety a postupně ho upravila k obrazu svému. A vlastně pokaždé, když sušenky peču, ho stále upravuji, zejména množství jednotlivých druhů semínek se dá různě variovat. Také dost často také využívám různé druhy sladidel. V původním receptu byl použit med, ten ale doma nemám vždycky, jednou jsem proto místo něj použila kukuřičný sirup, jindy sirup z agáve, naposledy to vyhrála pro změnu sušená třtinová šťáva. Ta mě uchvátila svou výraznou, trochu medovou chutí. Díky její tmavě hnědé barvě mají sušenky navíc krásně zlatou barvu. 

Na dva plechy (cca 30 kousků) je potřeba:

 150 g másla

 5 vrchovatých lžic sušené třtinové šťávy (nebo třtinového cukru, případně zhruba 150 ml medu či jiného tekutého sladidla)

 2 vejce

 1/2 hrnku hladké celozrnné mouky (většinou používám špaldovou)

 1 hrnek jemných ovesných vloček

 1 hrnek směsi semínek (lněná, slunečnicová, dýňová, konopná, sezamová...)

 2 lžičky prášku do pečiva

 hořká čokoláda (nemusí být, ale je výrazně doporučena)

Nejdříve vločky, i ty jemné, proženeme mixérem, stejně tak semínka. Tentokrát jsem namíchala směs ze lněných, slunečnicových, konopných a chia semínek. Poměr je libovolný, u mě většinou tvoří čtyři díly (půl hrnku) len, tři díly slunečnice a jeden díl směs zbylých semínek (nyní čtyři lžíce konopných a dvě lžíce chia). Mixování semínek, kromě těch lněných, není nutné, nicméně mi přijde, že s těmi rozdrcenými má těsto lepší konzistenci. A také pak sušenky snadněji podstrčíte i někomu, kdo tomuhle "zrní" moc nefandí.

Vločky, semínka, mouku a prášek do pečiva smícháme. Rozpuštěné a mírně zchladlé máslo vyšleháme s vejci a sušenou třtinovou šťávou. Přisypeme suchou směs, nasekanou čokoládu a vařečkou spojíme. Těsto bude zpočátku dost nekompaktní a bude se hodně drolit, ale po chvíli se spojí v mírně lepivou hmotu. Z té pak rychle tvarujeme kuličky trochu menší než pingpongový míček, které skládáme s dostatečnými rozestupy na plech. Na něm kuličky něžně rozplácneme, aby nám vznikly zruba půl centimetru vysoké sušenky. 

Sušenky pečeme v trobě vyhřáté na 150 °C zhruba 20 minut. Hned po vytažení z trouby budou hodně měkké a budou se rozpadat, je proto potřeba počkat, než úplně vychladnou. Ideální jsou druhý den, kdy ještě trochu "vyschnou".



Dobrou chuť!