úterý 15. dubna 2014

Slaný závin z listového těsta s mangoldem, kuřecím masem, feta sýrem a ořechy

Ležím v posteli po náročném školně-pracovním dni, místo načítání na semináře uklízím binec v počítači a prohlížím si při tom fotky z dob méně či více dávných. Proto dneska vytáhnu z archivu jeden z mých oblíbených receptů (navíc je to jeden z mála, ke kterým jsem našla fotku, já totiž příspěvky bez fotek nerada). Mangold u babičky na zahrádce roste skoro jako plevel, takže ke konci léta máme všude, kromě kýblů ostružin, hromady tohohle zeleného lupení se sytě růžovými řapíky.

Mangold se botanicky řadí do čeledi merlíkovitých (a je tak příbuzný třeba s řepou; co se člověk díky blogu nedozví!) a původnem pochází z Egypta. Na pěstování je dost nenáročný, stačí mu výživná půda, závětří a občasná zálivka. Obsahuje vysoké množství vitaminu C (cca 40 mg na 100 g), dále vitaminy A, B a kyselinu listovou. Je v něm také velké množství draslíku a vápníku, sodík, fosfor, železo, měď, a zinek (díky, strýčku Google).
Nuže, dost bylo řečnění, jde se vařit.

Na dva štrůdly budete potřebovat:

 balíček (500 g) listového těsta

 400 g mangoldu

 200 g kuřecího masa

 100 g fety

 hrst vlašských ořechů

 2-3 stroužky česneku

 vajíčko na potření

 sezamové semínko na posypání

 sůl, pepř, máslo, olej

Upřímně řečeno, většinu věcí vždycky dávám od oka, tohle je spíš pro představu, jaké poměry mezi surovinami mají zhruba být.

Jako první přijdou na řadu ořechy. Ty rychle, aby nezhořkly, opražíme na pánvičce, a poté nahrubo nasekáme.
Posléze na stejné pánvičce na trošce oleje orestujeme osolené a opepřené maso nakrájené na malé kousky.
Česnek nasekáme nadrobno, mangold důkladně omyjeme, osušíme, vykrájíme z něj tuhé řapíky a listy natrháme/nakrájíme na menší kousky. Na pánvičce, o které již byla dvakrát řeč (aby se nezaprasilo tolik nádobí), na kousku másla s troškou oleje opékáme česnek, po chvíli přidáme mangold, osolíme a opepříme. Mangold se spaří a dost zmenší svůj objem. Hotový bude za 5-7 minut.
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu část vyválíme na cca 3 mm tenký plát. Poklademe polovinou všech připravených ingrediencí (mangold, kuře, ořechy, rozdrobený sýr), zarolujeme a dobře upěchujeme konce. Přesuneme na plech a opakujeme postup s druhou polovinou.
Obě nohavice (nebo oba rukávy? Z tadytěch pojmů jsem vždycky zmatená) potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem.
Pečeme na 180 °C zhruba 20-25 minut, dokud štrůdly na povrchu nezezlátnou.
Pokusíme se vydržet a necháme je alespoň trochu vychladnout, náplň se "zatáhne" a nebude vypadávat.

Podáváme v dobré společnosti se sklenkou vychlazeného bílého vína.

A na konec pár Babicovských tipů:
- když nemáte mangold, dejte tam špenát
- když nejíte maso, dejte místo něj třeba houby
- když nefandíte štrůdlu, udělejte plněné taštičky

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat