neděle 9. listopadu 2014

Dýňová polévka s chilli a koriandrem

Podzim je obdobím, kdy se na nás ze všech časopisů, televizních pořadů o vaření i blogů dýňové recepty jen sypou. Pro někoho je to už nuda, já mám ale tyhle stereotypy ráda, a poslední roky je pro mě podzim bez dýně jako prosinec bez adventního kalendáře – prostě tak nějak neúplnej.
A navíc jsem dostala od kamarádky obří kus dýně, který je potřeba nějak zpracovat (dýňový chlebíček již brzy zde!), a od babičky svazek domácích chilli papriček, které je zkrátka škoda nevyužít.


Pro čtyři osoby bude stačit:

– asi 1 kg dýně
– 3 nebo 4 stroužky česneku
– 2 menší cibule (já dala červenou, ale záleží na preferencích a obsahu špajzu)
– 2 chilli papričky
– čerstvý koriandr
– 1 l zeleninového vývaru
– sůl, pepř, muškátový oříšek
+ volitelně trocha kokosového mléka nebo krému


Dýni nakrájenou na větší kousky, cibuli na měsíčky a česnek vcelku jsem osolíme, zastříkneme olivovým olejem a upečeme doměkka, v troubě rozpálené na 200 °C to trvá asi 15 minut.
Ve větším hrnci na troše oleje krátce opečeme jednu chilli papričku nasekanou nadrobno, po chvíli přidáme dýni, cibuli i česnek a společně ještě restujeme. Pak zalijeme vývarem a povaříme, což zabere asi dalších 10 až 15 minut.
Všechnu zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. 


Servírujeme posypané čerstvým koriandrem a nasekanou chilli papričkou. Fajnšmekři mohou přidat ještě trochu kokosového mléka, které polévku zjemní a udělají z ní přímo nadpozemskou záležitost.

Dobrou chuť!
          

2 komentáře:

  1. dýňovku miluju, ale tuhle verzi ještě neznám, vypada zajímavě:)
    a musím poděkovat za komentář u mě na blogu! díky němu jsem tě znovu nalezla, protože jsi se mi nějak ztratila z bloglovinu (nechápu). v létě jsem kvůli tobě například nakládala svou první várku ořechovky(!!!) ihned házím do sledování a těším se na další inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já jsem ještě v průběhu zkrátila odkaz blogu, bylo to takový dost krkolomný, tak to se moc omlouvám, ale jsem ráda za opětovné shledání! :)
      Doufám, že ořechovka chutná, ta moje potřebovala ještě trochu uležet, ale teď už je parádní a mizí neuvěřitelně rychle, takže asi začnu na příští rok schraňovat vodky už teď :D

      Vymazat