úterý 24. června 2014

Ořechovka

Je tu konec června a s ním taky ideální čas na přípravu ořechovky. Recept mám od kamarádky, která ho má od svého tatínka, který podle něj "vaří" už spoustu let, takže úspěch zaručen. O tom, že je to vážně lahoda, svědčí i fakt, že po loňském testovacím půllitru jsem letos naložila rovnou tři litry. 


Ořechovce se také přezdívá svatojánský likér, protože v dobách dávno minulých se nezralé ořechy trhaly právě v noci na svatého Jana. Tou dobou ještě ořechy nemají zformovanou skořápku a nevyvinutá jádra. 
Jak jsem se od chytrého strýčka Googla dozvěděla, decka tohohle ořechového likéru denně zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.

Na přípravu jedné dávky (1,5 litru vodky) je potřeba:

 1,5 l vodky
 20 zelených ořechů
 10 g celé skořice
 10 ks hřebíčku
 130 g cukru (já používám tmavý)

+ velká sklenice (ideálně pětilitrovka od okurek)

Ořechy omyjeme, osušíme, nakrájíme na čtvrtky, vložíme do pečlivě vymyté a vysušené sklenice, přidáme skořici a hřebíček a zalijeme vodkou. Hrdlo sklenice překryjeme mikrotenovým sáčkem a zagumičkujeme. Sklenici pak postavíme na slunečné místo a necháme čtyři týdny odpočívat.Vodka bude postupně měnit barvu od zelené přes hnědou až po skoro černou.
Po čtyřech týdnech nálev scedíme, přimícháme cukr a necháme další dva týdny odpočívat.
Pak už jen stačí slít do lahví a je hotovo. 


Tak na zdraví!

5 komentářů:

  1. dik za recept, taky chci letos nakladat, ale myslim, ze to vyjde az koncem pristiho tydne, tak snad jeste nebudou orechy moc tvrde :) Market

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. teda snad UZ nebudou moc tvrde :D

      Vymazat
    2. Rozumim ;) Myslím, že příští týden bude nejvyšší čas, loni jsem nakládala kolem 2. července a bylo to tak tak. Ale nějaký hezký nezralý ořechy se určitě najdou, toho bych se nebála ,)

      Vymazat
  2. Super, slyším o něm poprvé! A vzhledem ke kvantu ořechů na zahradě určitě vyzkouším ;))

    OdpovědětVymazat