Ořechovce se také přezdívá svatojánský likér, protože v dobách dávno minulých se nezralé ořechy trhaly právě v noci na svatého Jana. Tou dobou ještě ořechy nemají zformovanou skořápku a nevyvinutá jádra.
Jak jsem se od chytrého strýčka Googla dozvěděla, decka tohohle ořechového likéru denně zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.
Na přípravu jedné dávky (1,5 litru vodky) je potřeba:
– 1,5 l vodky
– 20 zelených ořechů
– 10 g celé skořice
– 10 ks hřebíčku
– 130 g cukru (já používám tmavý)
+ velká sklenice (ideálně pětilitrovka od okurek)
Ořechy omyjeme, osušíme, nakrájíme na čtvrtky, vložíme do pečlivě vymyté a vysušené sklenice, přidáme skořici a hřebíček a zalijeme vodkou. Hrdlo sklenice překryjeme mikrotenovým sáčkem a zagumičkujeme. Sklenici pak postavíme na slunečné místo a necháme čtyři týdny odpočívat.Vodka bude postupně měnit barvu od zelené přes hnědou až po skoro černou.
Po čtyřech týdnech nálev scedíme, přimícháme cukr a necháme další dva týdny odpočívat.
Pak už jen stačí slít do lahví a je hotovo.
Tak na zdraví!
dik za recept, taky chci letos nakladat, ale myslim, ze to vyjde az koncem pristiho tydne, tak snad jeste nebudou orechy moc tvrde :) Market
OdpovědětVymazatteda snad UZ nebudou moc tvrde :D
VymazatRozumim ;) Myslím, že příští týden bude nejvyšší čas, loni jsem nakládala kolem 2. července a bylo to tak tak. Ale nějaký hezký nezralý ořechy se určitě najdou, toho bych se nebála ,)
VymazatSuper, slyším o něm poprvé! A vzhledem ke kvantu ořechů na zahradě určitě vyzkouším ;))
OdpovědětVymazatVyzkoušej, je to vážně lahůdka :)
Vymazat