Ještě před přípravou sirupu jsem zajela do IKEA pro lahve, abych vůbec měla v čem sirup skladovat. Když jsem procházela oddělením kancelářských potřeb, došlo mi, že na bytě nemáme žádnou velkou nádobu, ve které by se mohly květy louhovat. Můj zrak spočinul na odpadkových koších. To asi ne... Ale což, nikomu to přeci vyprávět nebudu.
(Vědí o tom už všichni.)
Na zhruba 3,5 litru sirupu je potřeba:
– cca 50 květů (záleží na velikosti, těch hodně velkých bude stačit méně)
– 2,5 litru vody
– 2 kg třtinového cukru
– 3 citron
– 80 g kyseliny citronové
Potřebné množství vody převaříme a necháme úplně vychladnout. Přelijeme do dostatečně velké nádoby, smícháme s kyselinou citronovou a oloupanými a nakrájenými citrony. Nakonec přidáme omyté květy (pokuste se je jen zlehka opláchnout, ať se nevymyje všechen pyl). Celou směs necháme 24 hodin louhovat.
Po 24 hodinách přecedíme přes plátno do hrnce, přisypeme cukr a necháme zvolna prohřát, dokud se cukr úplně nerozpustí. Posléze přelijeme do lahví, necháme vychladnout a uložíme do chladu.
Nejlepší sirup na světě :).
OdpovědětVymazatŽejo! :)
Vymazat