pátek 2. května 2014

Jablečné muffiny s oříškovou krustou



Kdysi jsem na tehle recept narazila na jednom blogu a trochu ho poupravila podle tehdejších možností našeho špajzu. Ze špaldové mouky (případně z jiné celozrnné) peču prakticky všechno, to pro mě tudíž novinka nebyla. Co mě ale uchvátilo, byla oříšková posypka. Tu jsem poprvé ochutnala na nějakém kupovaném muffinu, a právě kvůli ní započalo úporné hledání podobného receptu. A povedlo se.

Na jeden plech (12 muffinů) budete potřebovat:

 2 hrnky špaldové mouky

 1/2 hrnku třtinového cukru

 1/3 hrnku mletého lněného semínka (namelte si ho až doma, kupované mleté semínko se rychleji kazí)

 1/3 hrnku slunečnicových semínek

 2 hrnky nastrouhaných jablek

 1 1/2 hrnku mléka (nebo kefíru, muffiny pak budou vláčnější)

 1 vejce

 2 lžičky prášku do pečiva

 špetka soli

 skořice a muškátový oříšek dle chuti

+ na posypku:

 1 polévková lžíce třtinového cukru

 1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů

 1 lžička skořice

Rozehřejeme si troubu na 180 °C a připravíme si dvě mísy.
V jedné smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a případně koření, ve druhé pak mléko, vejce a jablka. Obsah mísy č. 2 poté přelijeme do mísy č. 1 a promícháme, přidáme semínka, naposledy míchneme a těsto nalijeme do formiček (do formy na muffiny můžeme dát těsto klidně až po okraj, muffiny pak budou mít krásnou čepici, papírové formičky plníme do cca 3/4 košíčku).
Nakonec vršky muffinů bohatě posypeme směsí, kterou jednoduše vytvoříte smícháním tří výše uvedených ingrediencí.
Šoupneme do trouby a pečeme 45-50 minut.

Dobrou chuť!

Žádné komentáře:

Okomentovat