Jsem člověk, který i ty nejjednodušší věci zvládne odkládat do nekonečna. Důkazem budiž i tahle domácí "nutella", na kterou se chystám už asi půl roku. Minulý víkend jsem se ale konečně odhodlala a navzdory strachu o můj starý mixér se pustila do práce. Pomazánka je hotová asi tak za deset minut a na palačinkách chutná božsky, dost dobře se ale dá konzumovat i úplně samotná lžičkou přímo ze skleničky.
Na domácí oříškovou pomazánku potřebujete:
– 1 hrnek lískových oříšků
– 1/2 hrnku javorového sirupu
– 3 vrchovaté lžíce kakaa
– vlažná voda na rozředění
Rozehřejeme si troubu na 200 °C a oříšky necháme asi 10 minut pražit (kontrolujeme, aby se nespálily), pak necháme vychladnout. Vychladlé oříšky rozmixujeme – kdo má výkonný mixér, podaří se mu udělat oříškové máslo, já měla spíš takovou hrubší hmotu. Následně přidáme javorový sirup a kakao a dál mixujeme, podle potřeby přidáme vodu. Množství sirupu i kakaa je orientační, já jsem mixovala a ochutnávala tak dlouho, než jsem získala pastu optimální chuti i konzistence. Pomazánku skladujeme ve skleničce v lednici, vydržet by prý měla zhruba měsíc.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat