úterý 8. dubna 2014

Celozrnné sušenky s čokoládou a semínky


Recept na tyhle sušenky patří k mým vůbec nejoblíbenějším. Našla jsem ho před několika lety a postupně ho upravila k obrazu svému. A vlastně pokaždé, když sušenky peču, ho stále upravuji, zejména množství jednotlivých druhů semínek se dá různě variovat. Také dost často také využívám různé druhy sladidel. V původním receptu byl použit med, ten ale doma nemám vždycky, jednou jsem proto místo něj použila kukuřičný sirup, jindy sirup z agáve, naposledy to vyhrála pro změnu sušená třtinová šťáva. Ta mě uchvátila svou výraznou, trochu medovou chutí. Díky její tmavě hnědé barvě mají sušenky navíc krásně zlatou barvu. 

Na dva plechy (cca 30 kousků) je potřeba:

 150 g másla

 5 vrchovatých lžic sušené třtinové šťávy (nebo třtinového cukru, případně zhruba 150 ml medu či jiného tekutého sladidla)

 2 vejce

 1/2 hrnku hladké celozrnné mouky (většinou používám špaldovou)

 1 hrnek jemných ovesných vloček

 1 hrnek směsi semínek (lněná, slunečnicová, dýňová, konopná, sezamová...)

 2 lžičky prášku do pečiva

 hořká čokoláda (nemusí být, ale je výrazně doporučena)

Nejdříve vločky, i ty jemné, proženeme mixérem, stejně tak semínka. Tentokrát jsem namíchala směs ze lněných, slunečnicových, konopných a chia semínek. Poměr je libovolný, u mě většinou tvoří čtyři díly (půl hrnku) len, tři díly slunečnice a jeden díl směs zbylých semínek (nyní čtyři lžíce konopných a dvě lžíce chia). Mixování semínek, kromě těch lněných, není nutné, nicméně mi přijde, že s těmi rozdrcenými má těsto lepší konzistenci. A také pak sušenky snadněji podstrčíte i někomu, kdo tomuhle "zrní" moc nefandí.

Vločky, semínka, mouku a prášek do pečiva smícháme. Rozpuštěné a mírně zchladlé máslo vyšleháme s vejci a sušenou třtinovou šťávou. Přisypeme suchou směs, nasekanou čokoládu a vařečkou spojíme. Těsto bude zpočátku dost nekompaktní a bude se hodně drolit, ale po chvíli se spojí v mírně lepivou hmotu. Z té pak rychle tvarujeme kuličky trochu menší než pingpongový míček, které skládáme s dostatečnými rozestupy na plech. Na něm kuličky něžně rozplácneme, aby nám vznikly zruba půl centimetru vysoké sušenky. 

Sušenky pečeme v trobě vyhřáté na 150 °C zhruba 20 minut. Hned po vytažení z trouby budou hodně měkké a budou se rozpadat, je proto potřeba počkat, než úplně vychladnou. Ideální jsou druhý den, kdy ještě trochu "vyschnou".



Dobrou chuť!

1 komentář:

  1. Ó děkuji, děkuji za takovou dobrotu hned po ránu. Prosím přidat a ještě kávu! ;-)

    OdpovědětVymazat