Konečně je tady pravej podzim a já mám zase chuť nejen jíst, ale především vařit, péct a nakládat, zkrátka se hřát v teple kuchyně. O víkendu jsem se snažila splnit spoustu restů a pro radost jsem si nachystala pořádnou dávku granoly, protože z té staré už mi zbývalo jen pár drobků na dně sklenice. Inspirovala jsem se receptem z blogu Veganotic a upravila ho podle aktuálního stavu našich zásob.
S bílým jogurtem a ovocem ideální snídaně/svačina, ale především neskutečná dobrota!
Na plnou sklenici granoly je potřeba:
– 500 g ovesných vloček
– 2 hrnky ořechů (mandle, lískáče, para ořechy, pekany, vlašáky, pistácie, zkrátka co máte doma a co máte rádi)
– 1/3 hrnku slunečnicových semínek
– 1/2 hrnku agáve sirupu (může být i javorový, rýžový...)
– 3 lžíce kokosového oleje
– 3 lžíce kokosového oleje
– lžička skořice
– lžička koření do perníku
– špetka muškátového oříšku
– špetka soli
Rozehřejeme si troubu na 170 °C. Ořechy nahrubo nasekáme nebo rozmixujeme a nasypeme do mísy. Přidáme vločky, koření a sůl a promícháme. V hrnku smícháme rozpuštěný olej se sirupem, přilijeme do mísy a znova promícháme, aby se všechny vločky i ořechy obalily.
Směs rovnoměrně rozprostřeme na dva plechy vyložené papírem na pečení a pečeme 25-30 minut. Občas do trouby koukneme a směs prohrábneme, aby se nepřipalovala.
Vychladlou granolu přesypeme do uzavíratelné nádoby, kde vydrží i několik měsíců.
Někdo (vlastně možná většina lidí) do granoly po upečení přidává ještě sušené ovoce, to já ale nedělám, přijde mi, že bez něj zůstane déle čerstvá.
Dobrou chuť!