sobota 16. dubna 2016

Medvědí česnek v pivním těstíčku

Dnes další recept z jarní série s medvědím česnekem, tentokrát v méně zdravé, ale neméně chutné verzi v pivním těstíčku.


Budete potřebovat:

– svazek medvědího česneku

– 1 vejce

– 150 ml světlého piva

– 1/2 lžičky prášku do pečiva

– 150 g hladké mouky

– sůl

– olej na smažení

a něco málo navíc na dip:

– 1 kelímek bílého jogurtu

– šťávu z 1 citronu

– olivový olej

– sůl

– pepř

Nejprve si přichystáme jednoduchý dip – smícháme jogurt s citronovou šťávou, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme (můžeme podle chuti například přidat i nasekané bylinky nebo třeba chilli papričku) a dáme vychladit. 
Listy medvědího česneku opláchneme a dobře osušíme. Smícháme vejce s pivem a postupně přisypáváme mouku s kypřicím práškem, dokud nezískáme těsto o trochu hustší než třeba na palačinky, osolíme a necháme chvíli odstát. 
Listy namáčíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. 
Přendáme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk a ještě horké podáváme s jogurtovým dipem.


Dobrou chuť!

P.S.: Některé moje recepty teď naleznete i na webu organizace Zachraň jídlo, která podporuje boj proti plýtvání jídlem.


středa 6. dubna 2016

Bramborové noky s medvědím česnekem

Zima je snad nadobro pryč a začíná moje oblíbené období období medvědího česneku. Loni jsem pikantní zelené lístky využila hlavně na pesto, letos je přidávám, kam to jde. A třeba do bramborových noků pasuje medvědí česnek dokonale! 


Na čtyři přílohové nebo dvě „regulérní“ porce je potřeba:

 500 g brambor

 půl svazku medvědího česneku

 1 vejce

 4 lžíce másla

 100 g hladké mouky

 sůl

 pepř

 muškátový oříšek

+ hladkou mouku na obalování a máslo nebo olej na opékání

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout. Nastrouháme je na jemném struhadle, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a promícháme. Postupně přidáváme mouku (množství je spíše orientační, záleží na typu a stáří brambor), dokud nezískáme pružné těsto – nemělo by se lepit ke stěnám misky. 
Z těsta tvarujeme menší nočky, které zlehka obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo nebo olej a noky opékáme po obou stranách dozlatova. 
Podáváme zlehka polité rozpuštěným máslem a posypané parmazánem nebo podobným sýrem.


Tip: Noky můžeme podávat také jako originální přílohu k masu nebo omáčkám.

Dobrou chuť!