středa 14. ledna 2015

Filcový náhrdelník

Balení asi čtyřiadvacetí kusů filců různých barev mi doma leží už pěkně dlouho. Vyrábění broží (kvůli kterým bylo toto balení původně zakoupeno) mě ale dost rychle omrzelo. Včera jsem proto tu barevnou hromádku vzala a začala z ní vystřihávat kolečka. A další. A další. Větší, menší i úplně nejmenší. Až jich bylo asi tisíc a vzniknul z nich můj nový náhrdelník. 


Co je na něj potřeba:

– filc v různých barvách (nemusí jich být ani tolik, hezky bude určitě vypadat kombinace třeba 4–5 barev nebo odstínů)
– nůžky
– pevnou nit (já použila lněnou, stejnou jako na šití pouzdra)
– větší jehlu
– dvě kaloty a karabinku na zakončení
+ pro perfekcionisty kružítko    
+ vysavač (bordel je pak všude) 


Ideální je pruh filcu přeložit napůl a stříhat dvě vrstvy naráz, vzniknou nám pak dvě stejně velká kolečka a náhrdelník bude symetričtější. Já jsem je stříhala, jak mě zrovna napadlo, takže jsem pak ještě pěknou chvíli strávila tříděním, hledáním a párováním stejně velkých a stejně barevných kousků.
Dvojice koleček si naskládáme vedle sebe tak, jak je budeme navlékat, čímž nám vznikne dlooouhá řada od nejmenší dvojice po tu největší.
Při navlékání pak vždycky vezmeme jedno kolečko z dvojice, dokud se nedostaneme k tomu největšímu, a pokračujeme zase zpátky. 
Nit na obou koncích zauzlujeme, aby se kolečka neposouvala (pokud nebudou po celé délce náhrdelníku).
Náhrdelník zakončíme karabinkou, případně, pokud bude delší a půjde přetáhnout přes hlavu, zauzlujeme. 

A je to!




Celkem mi stříhání, kompletování, navlíkání a dokončovací práce zabraly asi sedm hodin, ale když je člověk marod a má rýmu až na mozku, tak je tohle beztak nejlepší práce, co může dělat.

pátek 2. ledna 2015

Kožené pouzdro na tužky

Jeden z vánočních dárků, které jsem vyráběla pro mého milého.


K výrobě tužkovníku je potřeba:

– kousek kůže 
– nůžky
– šídlo
– jehla na šití kůže
– lněná nit
+ volitelně oboustranná lepicí páska (záleží na vaší zručnosti)

Z kůže si vyřízneme obdélník požadované velikosti, já chtěla menší pouzdro na tři čtyři tužky, vystačila jsem si tedy s kůží o rozměrech cca 20 x 20 cm.
Čtverec otočíme lícem dolů a rozdělíme ho na třetiny tak, aby klopa vy výsledku zůstala o kousek kratší než samotné pouzdro (viz obrázek). Aby se kůže nerozjížděla, je dobré ji nahoře přilípnout kouskem oboustranné lepicí pásky. 
Pak přijde to nejtěžší – děrování šídlem. Je dobré dělat díry v obou dílech naráz, aby se kůže při šití nezačala rozjíždět.
Kůži po obou stranách sešijeme (šila jsem předním stehem tam i zpět) a obrátíme lícem nahoru.
Původně jsem měla v plánu našít na pouzdro zip, ale nakonec jsem si na něj netroufla. A protože zapínání na patentku se mi nelíbilo, zvítězila nakonec nejjednodušší varianta – šňůrka z kůže provlečená očkem v klopě. 

Et voilà!